Згідно Закону України 3651-д орган місцевого самоврядування «Засульська громада» (код ЄДРПОУ: 13955798) був реорганізований і увійшов до складу Лубенської громади

Для можливості відновлення сайту дзвоніть за телефонами: (0432) 55-43-69 - Метастудія (Вінниця)
Starostat.org.ua - розробка веб-сайтів для старостинських округів ОТГ України
Засульська сільська рада - об'єднана територіальна громада
припинила діяльність, увійшла до складу Лубенської громади

Небезпека від мишоподібних гризунів

Дата: 22.10.2020 08:24
Кількість переглядів: 662

Фото без опису

   Щороку мишоподібні гризуни заселяють великі площі сільськогосподарських угідь і створюють загрозу пошкодження посівів зернових культур, багаторічних трав, просапних, овочевих культур і плодових насаджень. Найпоширенішими та найнебезпечнішими в посівах є звичайна полівка та миші (хатня, польова, лісова).
  Мишоподібні гризуни дуже ненажерливі. Це зумовлено потребою у підтриманні температури тіла, яка непостійна і коливається в межах 30-40 °C. Понад 70% енергії, одержаної з продуктів харчування, витрачається на підтримання температури. Тому, наприклад, звичайна полівка з’їдає за добу соковитого корму 100- 350% від маси свого тіла.
Найціннішими кормовими рослинами для мишоподібних гризунів є озима пшениця і багаторічні трави. Полівки живляться переважно зеленим рослинним кормом.
  У зниженні чисельності мишоподібних гризунів важливу роль відіграє система запобіжних заходів. Серед них найважливішими є агротехнічні: збирання без втрат врожаю, вчасна і якісна зяблева оранка, які позбавляють гризунів корму та надійного сховища. На полях, де після збирання замість оранки виконується поверхнева обробка і глибоке рихлення ґрунту, руйнується лише незначна частина гнізд і нір гризунів. Збережені рослинні залишки на полях надійно захищають гризунів від хижаків. На таких площах в осінньо-зимовий період відмічається значна чисельність гризунів.
   Найефективнішим способом боротьби з гризунами є застосування хімічних і біологічних препаратів. Хімічні препарати застосовують згідно з  переліком пестицидів і агрохімікатів дозволених до використання в Україні» такі як: – Шторм, Ізоцин МК , Бродівіт та інші. При роботі із засобами захисту рослин слід дотримуючись регламентів та техніки безпеки з пестицидами та загальноприйнятих санітарних правил ДСП 8.8.1 та правил особистої гігієни. Ефективним  біологічним препаратом є  «Бактороденцид» (зернова принада) застосовують в дозі 3 г на нору, або 1-4 кг/га. Препарат діє проти всіх видів (полівок, хатньої та лісової мишей).
  Слід запам’ятати, що лише систематичне обстеження та вчасний захист полів від мишоподібних гризунів забезпечать збереження посівів та урожай озимих культур.

                                За повідомленням державного фітосанітарного інспектора    Віти Фепи
 


« повернутися


Розробка веб-сайтів для органів місцевого самоврядування
Пропонуємо веб-платформи по створенню власного веб-сайту державним органам влади, органам місцевого самоврядування та державним установам
Gromada.org.ua, Starostat.org.ua, Rayrada.org.ua, Rda.org.ua, Osv.org.ua

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано