Згідно Закону України 3651-д орган місцевого самоврядування «Засульська громада» (код ЄДРПОУ: 13955798) був реорганізований і увійшов до складу Лубенської громади

Для можливості відновлення сайту дзвоніть за телефонами: (0432) 55-43-69 - Метастудія (Вінниця)
Starostat.org.ua - розробка веб-сайтів для старостинських округів ОТГ України
Засульська сільська рада - об'єднана територіальна громада
припинила діяльність, увійшла до складу Лубенської громади

19 грудня - День Святого Миколая

Дата: 19.12.2020 11:14
Кількість переглядів: 615

Фото без опису

 Традиційно День Святого Миколая – популярне зимове свято для дітей та дорослих. Головна ідея свята - відчуття безкорисливого добра, прагнення подарувати іскру радості та надії. Це не тільки сімейна традиція, але й один із символів духовного тепла.
  Цьому святу налічується вже багато століть. Виникло воно приблизно після 345-го року від Різдва Христового. Присвячено дню, коли один з яскравих послідовників Христових був покликаний Господом на Небо. Цього щирого християнина звали Микола. Він ніс своє служіння в стародавній Лікії, місто Миру (нині ця місцевість знаходиться поблизу сучасного турецького міста Демре) і був єпископом у місцевій Церкви.
 Микола прийняв Христа, будучи багатою людиною. Перейнявшись вченням - отримав безцінні дари Духа Святого. Виконуючи Слово Боже і проповідуючи спасіння Христове, не залишався байдужим в турботах про бідних, малозабезпечених і ближніх своїх. Творив дивовижні справи, а безкорисливість і лагідність почитав великим привілеєм. Був чудовим благодійником.
 Для християн в ті роки, як втім і в сучасності, було і залишається найважливішим життєвим завданням намагатися мати мир з усіма і святість, без якої ніхто не побачить Господа. 
  У західній католицькій традиції, наприклад в Польщі, День Святого Миколая відзначають 6 грудня. Це пов’язано з традицією відзначати подібні свята за юліанським календарем. У православній та слов’янській традиції це завжди 19 грудня, перед початком різдвяних і новорічних свят. Його дуже люблять діти. Він нагадує зимову казку. Всі чекають на подарунки. Саме в цей День під егідою ООН проходить і відзначається Міжнародний день допомоги бідним.
  У Болгарії він називається Нікулдень. Болгари вважають Миколу покровителем роду, дому і добробуту. У США і Канаді свято називають Saint Nick’s Day. Популярні святкові страви до столу і особливі рецепти в цей день унікальні. 
              Традиції на День Святого Миколая в Україні
  Найбільше свято Миколая люблять діти. Вони чекають у гості сивобородого чоловіка, який спускається з небес і в супроводі своїх помічників непомітно ставить під подушку подарунки або різки. Те або інше він кладе тоді, коли отримує вказівку від ангела, який переконує, що протягом року дитина була слухняна, і від чортика, який згадує, у чому діти провинилися. Звісно, саме подарунки – головна і невід’ємна традиція 19 грудня.
  Існує також давній звичай, що в День святого Миколая не можна нічого робити для себе, а тільки для нужденних. Вважається, якщо в цей день не подбати про бідних або сиріт, то сім років будеш терпіти збитки. У свято Чудотворця також обов’язково треба з усіма помиритися та повернути всі борги.
                   Що можна робити на Миколая:
  У цей день неодмінно варто помолитися до Угодника та загадати бажання. Якщо воно щире і йде від самого серця, Миколай обов’язково почує ваше прохання і допоможе.
 Наслідуючи приклад святого Миколая, в цей день потрібно допомагати близьким, роздавати милостиню, але робити це скромно, не хизуючись своєю благодійністю.
  Першим обійти свій двір повинен господар дому – якщо він цього не зробить, то в прийдешньому році чекай біди, говорили наші пращури.
  Цікавий факт, що День Миколая в давнину завжди відзначали весело: влаштовували гуляння, накривали пишний стіл, запрошували гостей. 
   Важливим 19 грудня було і для дівчат, які готувалися стати під вінець. Вони знали, що посватати їх можуть перед Різдвом, тому заздалегідь готували одяг і прикраси, в яких повинні були зустрічати сватів, а також прибирали оселі.
                            Прикмети у День Миколая 19 грудня
   У кожному році два Миколи: до першого Миколи не буває холодно ніколи, а до другого Миколи не буває тепла ніколи.
   Скільки дає день Миколая снігу, стільки буде трави на Миколу теплого.
   Іній 19 грудня – на гарний врожай хліба.
   Сніг укрив землю до святкового дня – чекай морозну зиму.
   Холодний День Святого Миколая віщує холодну зиму, а теплий святковий день – сонячну і теплу погоду взимку.
   Як на Миколу піде дощ, то буде врожай на озимину.
                             


« повернутися


Розробка веб-сайтів для органів місцевого самоврядування
Пропонуємо веб-платформи по створенню власного веб-сайту державним органам влади, органам місцевого самоврядування та державним установам
Gromada.org.ua, Starostat.org.ua, Rayrada.org.ua, Rda.org.ua, Osv.org.ua

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано